VRIJDAG

NATHAN JAMES (USA)
Blues Kitchen: Lokaal42, Markt 42, 5701 RL, Helmond
Vrijdag 28 oktober 2022 van 20:00 – 22:00

Iemand die zijn eigen pad volgt en altijd voor zichzelf denkt, Nathan James. Hij heeft met zijn zelfgemaakte instrumenten en zelf-aangeleerde vaardigheden een unieke muzikale identiteitgecreëerd. Met zijn handgemaakte wasbordgitaar in de ene hand en een doos gemaakt van oude hekplanken dat stampende klanken laat horen in de ander, is de blueszanger vaak te zien op verschillende blues podia. In combinatie met de mondharmonica, zul je zeker in de ban raken van deze Amerikaan. Nathan James is een gerespecteerde en ervaren kunstenaar in zijn vakgebied. Al meer dan 20 jaar verdient hij met succes zijn boterham en dat allemaal door zijn passie voor blues en rootsmuziek.Al van jongs af aan voelde Nathan zich aangetrokken tot het schrijven van eigen nummers en individuele artistieke expressie, mede geïnspireerd door invloeden van rootsartiesten en – stijlen. Opgroeien in een klein landbouwdorpje Fallbrook, Californië, beïnvloedde de muzikant bij het kiezen van zijn eigen muzikale pad. “Er was hier niet veel te doen, dus je kwam of in de problemen of je vond iets productiefs om te doen met wat je om je heen had!”.Na de middelbare school kon Nathan, met de steun van zijn ouders, rechtstreeks de echte wereld van een ‘werkende muzikant’ instappen. Op 19-jarige leeftijd werd de Amerikaan gebeld door internationaal bekende blue veteraan James Harman met de vraag om zich bij de band aan te sluiten en het land te verkennen. Deze ervaringen vormden de eerste stap naar zijn eigen carrière.In 2007 nam Nathan James deel aan de International Blues Challenge in Memphis, Tennessee, waar hij de eerste prijs in ontvangst mocht nemen. Tijdens zijn carrière heeft Nathan met verschillende bekende artiesten samengewerkt waaronder: Kim Wilson, Pinetop Perkins, Billy Boy Arnold, Lazy Lester, Johnny Dyer, Rick Holmstrom, Janiva Magness, Mark Hummel en Gary Primich. Ook reisde hij langs vele zalen en festivals over heel de wereld, zowas hij de laatste jaren onder andere te zien in Spanje, Italië, Frankrijk, België, Nederland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland, de Faeröer, Taiwan, Canada, Mexico en heeft hij heel de Verenigde Staten afgespeeld.

GREG IZOR (USA)
Bavaria Vol Gas Stage: Muziekcafé, Zuid Koninginnewal 39, 5701 NS, Helmond
Vrijdag 28 oktober 2022 van 22:15 – 00:00

Bluesharp-krachtpatser Greg Izor kan je het best omschrijven als een combinatie van Louisiana-geest, Austin-soul en Chicago-hitte, en hij wordt dan ook erkend als een van de belangrijke nieuwe stemmen in de blues- en mondharmonicawereld. Met zijn veelgeprezen albums en opruiende live-optredens, heeft hij zichzelf gevestigd als een kracht waarmee rekening moet worden gehouden.De basis van Izor’s muziek is een diepgeworteld traditioneel geluid en wordt gevormd door de invloed van de harmonicameesters, evenals Louisiana blues, zuidelijke soul, swamp pop, vroege jazz en R&B. Zijn spel verlegt voortdurend de grenzen en toont het bewijs van de platen die hij in handen heeft gekregen en de groten waarmee hij door de jaren heen heeft gespeeld. Izor’s songwriting en spel zijn niet te missen doch uiterst herkenbaar, beschreven als “een breed muzikaal decor dat allerlei Amerikaanse rootsritmes omvat.”

ETTA JAMES EXPERIENCE
Logistic Force Bascule Stage: Café-Bar De Bascule, Havenweg 8-14, 5701 RS, Helmond
Vrijdag 28 oktober 2022 van 22:15 – 00:00

Een spetterende, swingende show met soul, blues, funk, rock’n roll en jazz, gebaseerd op het repertoire van de in 2012 overleden Amerikaanse ‘grand lady of soul’, Etta James. In The Etta James Experience hebben elf ervaren muzikanten uit Oost-Nederland hun krachten gebundeld. Stralend middelpunt is zangeres Floor Kraayvanger, Nederlands’ eigen ‘grand lady of soul, rock and rhythm & blues’. Floor is al jaren een enorme fan van Etta James. Niet alleen om haar indrukwekkende stem maar zeker ook om Etta’s vermogen om in allerlei stijlen uit te blinken. Net zoals Floor dat zelf ook doet. De band bestaat uit muzikanten die hun sporen in de Nederlandse en internationale blues- en soulscene al ruimschoots hebben verdiend. Aangestoken door het enthousiasme en de spirit van Floor, staat er een gedreven en super gemotiveerde band. Met een maar liefst vier man sterke blazerssectie, voor de spetterende kers op de taart. Het swingt als de bekende trein in de krakers als Tell Mama, Something Gotta Hold On Me en I just wanna make love to you. Maar ook wat onbekender werk wordt niet geschuwd. The The Etta James Experience Rocks The House!

BLUESPIRIT
Logistic Force Harbour Stage: Café Franske, Havenweg 4, 5701 RS, Helmond
Vrijdag 28 oktober 2022 van 21:00 – 22:45

blueSpirit is een bluesband, in 1995 opgericht door Harro Caudron. De band bestaat uit muzikanten uit de Haagsche regio, die hun muzikale sporen al jaren hebben verdiend in allerlei andere (blues)bands.Naast Engelse en Amerikaanse bluescovers, altijd voorzien van eigen arrangementen, speelt blueSpirit ook eigen geschreven Nederlandstalige blues. De band heeft op diverse nationale en internationale festivals opgetreden.blueSpirit speelt blues zoals blues gespeeld moet worden, maar dan een tikkie anders.

THE WEEPERS
Logistic Force Bascule Stage: Café-Bar De Bascule, Havenweg 8-14, 5701 RS, Helmond
Vrijdag 28 oktober 2022 van 19:30 -21:15

Drie mannen met drie instrumenten, drie akkoorden en een koffer vol goeie songs. Het repertoire bestaat uit vele songs uit vervlogen tijden die gespeeld worden in het nieuwe millennium. Hou je van blues, dan ben je bij The Weepers aan het juiste adres. Dans je liever je haar los op ouderwetse rock & roll? Daar weten deze heren ook wel raad mee. The Weepers is een bijzonder goed op elkaar ingespeeld trio dat op veel verschillende venues op hun plek is. In kroegen, muziekcafés, feesten en festivals weten ze altijd weer de voetjes van de vloer te krijgen en de tap te laten stromen.

ONE WHITE DOG
Bavaria Vol Gas Stage: Muziekcafé, Zuid Koninginnewal 39, 5701 NS, Helmond
Vrijdag 28 oktober 2022 van 19:30 – 21:30

One White Dog is de nieuwste – niet te missen- sensatie der bluesrock-bands.
Met eigen interpretaties van de ruigste nummers en nummers die beslist wat meer aandacht mogen.
Het frisse stemgeluid van Reindert Somers, de fijnbesnaarde samenwerking tussen de beide gitaristen Sander Kaatee (slide)en Bas Paardekooper, krachtige ondersteuning van de ritmesectie van Taco Gorter (drums) en Peter Wassenaar (basgitaar bij o.a. Bram Vermeulen) en de beide aangevers Boris van der Lek (saxofoon bij o.a. Jules Deelder en Herman Brood) en Cary van Rheenen (mondharmonica) maken van iedere gelegenheid een sensationele rough blues belevenis.
De band stond recent nog op Brielle Blues en Zoetermeer Bluesfestival.