ZATERDAG

JOSÉ RAMIREZ BAND (USA)
Bavaria Vol Gas Stage: Muziekcafé, Zuid Koninginnewal 39, 5701 NS, Helmond
Zaterdag 29 oktober 2022 van 15:00 – 17:00

De uit Costa Rica afkomstige Jose Ramirez had in zijn thuisland al naam gemaakt toen hij besloot naar de VS te emigreren. Hij verkocht bijna alles wat hij had en verhuisde naar Florida. Daar wist hij meteen indruk te maken, hij werd lead-gitarist in de band van Lauren Mitchell, werkte zich een slag in de rondte en heeft de afgelopen jaren het podium gedeeld met grote namen als Buddy Guy, Anson Funderburgh, Mike Wheeler en Janiva Magness om er maar een paar te noemen. In 2020 eindigde hij met zijn band als tweede in de International Blues Challenge.Ramirez kreeg de kans om te tekenen bij het wereldberoemde platenlabel Delmark uit Chicago. Tijdens de opnamen werd hij op een aantal nummers begeleid door de zgn. Delmark All-Star Band, bestaande uit de legendarische 90 jaar oude bassist Bob Stroger samen Willie ‘The Touch’ Haynes (drums), Roosevelt Purefoy (Hammond B3) en Billy Flynn (gitaar), terwijl op een ander nummer de 93-jarige gitarist Jimmy Johnson mee doet. Op zijn debuutalbum staan tien nummers, waarvan er acht door Ramirez zijn geschreven.

LEFTHAND FREDDY
Logistic Force Bascule Stage: Café-Bar De Bascule, Havenweg 8-14, 5701 RS, Helmond
Zaterdag 29 oktober 2022 van 22:00 – 00:00

Lefthand Freddy is inmiddels uitgegroeid tot een bluesinstituut in Nederland maar ook ver daar buiten, getuige de vele lof uitingen in de (inter)nationale pers. De band rond gitarist/ zanger/entertainer Lefthand Freddy draait al tientallen jaren mee en speelde door de jaren heen o.a op het Leberkusener Jazzfestival(Dtsl), het Gloucester Bluesfestival (GB) , het Nuit de Blues(FR), het Sziget Festival (Hongarije)en in de Londense 100 club.Recentelijk rapporteerde Bluesmagazine: Weergaloze band, wat een spelvreugde! Een parel op de kroon van de Nederlandse bluesmuziek. Fred is een werkelijk fabuleuze, virtuoze gitarist, entertainer en showman die de sterren van de hemel speelt en de zaal in no time op de kop zet.

AMSTERDAM BLUES COMPANY
Logistic Force Harbour Stage: Café Franske, Havenweg 4, 5701 RS, Helmond
Zaterdag 29 oktober 2022 van 18:45 – 20:15

Amsterdam Blues Company is in 2013 opricht door Bart van der Putten (mondharmonica) en Fred Cohen (drums en zang) Later zijn Sander Panhuijsen (Gitaar en zang) en Minco Coenraad (bas) erbij gekomen.Als 1e project zijn zij begonnen met het uitvoeren van composities van Willie Dixon. Zij hebben zich zijn composities eigen gemaakt en daar hun eigen opvatting aan gegeven. Veel van die composities staan nu op het repertoire van deze band. Daarbij hebben zij gekeken hoe Amsterdam Blues Company zijn muziek ‘vandaag de dag’ kunnen uitvoeren. Amsterdam Blues Company is zoveel mogelijk bij Willie Dixon’s oorspronkelijke kern gebleven en daarmee hebben ze een heel eigen geluid ontwikkeld. In de beginjaren van Willie Dixon werd blues voornamelijk gespeeld in, laten we zeggen, ‘kleine clubs’. Daar kon je eenvoudigweg niet hard spelen. Ook dat gegeven is in hun opvattingen meegenomen en dat alles bij elkaar noemen zij dus Amsterdam Blues (Blues zoals je dat óók kan spelen) Tijdens hun optreden voor de Helmond Bluesroute zullen ze dus veel nummers van het Willie Dixonproject en ook eigen nummers en nummers van anderen zoals b.v. Chris Rea, J.J.Cale en Eric Clapton laten horen.

HENK BOSMAN QUARTET *Vervanger Shaggy Dogs
Blues Kitchen: Lokaal42, Markt 42, 5701 RL, Helmond
Zaterdag 29 oktober 2022 van 20:00 – 21:45

Zanger/gitarist/harmonicaspeler Henk Bosman laat zich begeleiden door een keur van muzikanten die hun sporen ruim verdiend hebben in de muziek door de jaren heen. Als Trio zowel als Quartet, Quintet, Sextet wordt zowel de Blues vertolkt alsmede Rock, Fusion, Jazz. De improvisatie is de magie die in elk nummer naar voren komt. Eigen werk wordt afgewisseld met covers van o a BB King, Stevie Ray Vaughn, ZZ Top en anderen.
Voor Helmond is de bezetting : Boris van der Lek (saxofoon), Danny Kegel ( slagwerk), Jeroen van Niele (basgitaar), Henk Bosman (zang/gitaar/harmonica’s)

MUDDY WATERS TRIBUTE BAND
Bavaria Vol Gas Stage: Muziekcafé, Zuid Koninginnewal 39, 5701 NS, Helmond
Zaterdag 29 oktober 2022 van 20:00 – 21:45

Het doel van deze tributeband is om de sfeer en het karakter van de Muddy Waters Blues Band te brengen. Het gaat vooral om het eigen geluid, het gevoel en de groove in o.a. Mannisch Boy, I’m Your Hoochie Coochie Man en Baby Please Dont Go. Met een goede dwarsdoorsnede van het repertoire, wat Muddy en zijn band in die jaren speelde, neemt The Muddy Waters Tribute Band het publiek mee in de sfeer en vibe van één van de belangrijkste, invloedrijkste en bekendste blues artiesten en diens band die er ooit bestaan heeft.Centraal staat : het geluid van de jaren 70 en vroege jaren 80, toen Muddy Waters constant over de wereld tourde en eindelijk werd gezien en behandeld als de grootheid die hij in werkelijkheid was. Indien mogelijk wordt het optreden van de Muddy Waters Tribute Band ondersteund met livebeelden van de originele Muddy Waters Blues Band uit verschillende tijdperken.

WHAT THE FRNK & THE LONGHORNS
Logistic Force Bascule Stage: Café-Bar De Bascule, Havenweg 8-14, 5701 RS, Helmond
Zaterdag 29 oktober 2022 van 16:00 – 18:00

What The Frnk & The Longhorns brengt funky bluesrock en is geformeerd rondom gitarist en zanger Frank Schurgers. De muziek is een mix van eigentijdse blues met invloeden van funk en rock.Lekkere grooves, messcherpe gitaarriffs en funky solo’s op Rhodes en Hammond geven de band een herkenbare, eigen sound. Sinds dit seizoen is de band versterkt door The Longhorns. Wat begon als een experiment in de studio vormt de basis van een mooie samenwerking. Een blazerssectie van formaat die de band nog nèt even wat extra’s geeft.Het repertoire bestaat hoofdzakelijk uit funky bluespop met hier en daar een uitschieter naar rock. Van ingetogen groot naar keihard klein. De band speelt live, naast eigen repertoire, ook interpretaties van helden als Henrik Freischlader, Joe Bonamassa, Marcus King en Stevie Ray Vaughan.Frank weet met zijn charisma en performance het publiek keer op keer op zijn hand te krijgen. Naast Frank op gitaar bestaat de band uit Guus van Lankveld op Rhodes en Hammond, Twan van hoof op basgitaar en Mano van den Beuken op drums.

MUDDY WHAT (DE)
Logistic Force Harbour Stage: Café Franske, Havenweg 4, 5701 RS, Helmond
Zaterdag 29 oktober 2022 van 21:15 – 23:00

Deze band staat voor New Blues. Fabian Spang (gitaar, vocalen) en zijn zus Ina Spang (vocalen, mandoline) geven samen met Michi Lang (drums, bas) aan de traditionele stijl een modern en verfrissend geluid. Funky beats, delicate ballads en stompin’ blues. Muddy What? is een band die zich door hun songwriting kwaliteiten onderscheidt. Niet alleen het publiek juicht op de prestaties van de band toe, ook het thuisfront is weg van Muddy What?Ze spelen al sinds 2006 samen en dat is te horen. Ze kennen elkaar door en door, dagen elkaar uit en geven elkaar ruimte. Op het podium worden ze een drie-eenheid en weten ze de intensiteit van de blues te vangen.In 2021 mochten ze Duitsland vertegenwoordigen op de International Blues Challenge in Memphis (USA)

THE LIBERATORS
Blues Kitchen: Lokaal42, Markt 42, 5701 RL, Helmond
Zaterdag 29 oktober 2022 van 17:00 – 18:45

Een van de langst bestaande rockbands van Nederland met een indrukwekkende staat van dienst. Spelen sinds 1979 en nog steeds springlevend. De vele Europese tours brachten de band van Spanje naar Noorwegen, soms uitgenodigd door wereldsterren om deel te nemen aan hun tour zoals Robert Plant (Led Zepellin), Gary Moore (✝︎) en anderen. Tours werden afgewisseld met het uitbrengen van vijf albums, uitgebracht door gerenommeerde platenmaatschappijen in binnen- en buitenland, zoals zoals Polydor en Phonogram. De muziek van The Liberators laat zich het best omschrijven als stevige rockbluesmuziek gebaseerd op de roots van onze hedendaagse populaire muziek. Verschillende nummers op het nieuwe album “Waitin'” verwijzen naar deze originelen.De band werd beroemd om zijn energieke liveshows. De band weet nog steeds hoe ze in kroegen, zalen en… festivals met de unieke mix van rock met een blues touch EN natuurlijk een energiek optreden. In oktober mocht The Liberators deelnemen aan de finale van de Dutch Blues Challenge.

K-PAX BLUES BAND (BE)
Logistic Force Bascule Stage: Café-Bar De Bascule, Havenweg 8-14, 5701 RS, Helmond
Zaterdag 29 oktober 2022 van 19:00 – 21:00

K-Pax kopieert de tracks van SRV niet noot voor noot, ze improviseren heel vaak en laten het eigen gevoel en gevoel van het moment heersen! Ze herinterpreteren op onze hun eigen manier de werken van de meester van de blues-revival van de jaren 80 Mr Stevie Ray Vaughan. Herinterpreteren… eigen gevoel…. Is dit vloeken in de kerk? Voor sommigen wellicht wel, maar dat K-Pax het respectvol en met veel kwaliteit doet, dat is zeker en vast.Frontman / gitarist Rudy De Marie ontdekte al op 5-jarige leeftijd het uitgestrekte universum van Blues. In 2006 richtte hij K-Pax Blues Band op om SRV te eren op zijn eigen manier. Daarvoor heeft hij Marcus Weymaere (drums) meegenomen die zijn sporen als verdiend heeft bij o.a. King Mo en Phil Bee’s Freedom. Jack Thysen (J-P Froidebise trio , Léa Gilmore, The Substitute “cover des Who”, Claude Semal, Philippe Anciaux, …) zal de basgistaar voor zijn rekening nemen.

KINGS AND JOKERS
Plan B Stage: Plan B Horeca, Havenweg 18, 5701 RS, Helmond
Zaterdag 29 oktober 2022 van 20:00 – 21:30

Met een strakke groovy ritmesectie, een grommend Hammondorgel mét Leslie, een vette lead gitarist en een zanger die over een groot bereik beschikt, bewijst dat Kings and Jokers geen gemiddelde coverband is. De band gaat ook het wat steviger werk niet uit de weg. Ze spelen bekende nummers van bijvoorbeeld Pink Floyd en Deep Purple afgewisseld met muziek van gitaarhelden als Joe Bonamassa, Eric Clapton, Matt Scofield, Jimi Hendrix, Davy Knowles en ga zo maar door.

RAYMUNDA
Bavaria Vol Gas Stage: Muziekcafé, Zuid Koninginnewal 39, 5701 NS, Helmond
Zaterdag 29 oktober 2022 van 17:45 – 19:15

Powerblues band Raymunda is met een formidabele mix van stevige Blues, Rock, een vleugje Soul, Country en Jazz. Geïnspireerd door o.a. Etta James, Bonnie Raitt, Jimi Hendrix en een heleboel Rock uit de 60s/70s, brengt de band met veel emotie en sensatie de Blues/Rock die het ene moment opzweept en het andere moment een gevoelige snaar raakt. Raymunda Vervaeck is een ervaren blueszangeres oorspronkelijk afkomstig uit Breda, maar nu woonachtig in haar vintage camper samen met haar huisgenoot Rex (haar hond) waarmee ze van gig naar gig toert. Ze is als vurige zangeres de spil van de groep, die vanwege haar rauwe strot soms vergeleken wordt met Janis Joplin. Haar groep bestaat verder uit de excellente lead gitarist Martin Waliana, ritmegitarist Amon Gijzemijter, bassist Robin Kraag en drummer Pat de Wolf. In oktober 2022 wist Raymunda zich nog te plaatsen voor de finale van de Dutch Blues Challenge.

VANESA HARBEK BAND (AR)
Bavaria Vol Gas Stage: Muziekcafé, Zuid Koninginnewal 39, 5701 NS, Helmond
Zaterdag 29 oktober 2022 van 22:30 – 00:00

Blues Queen Vanesa Harbek is een uit Argentinië afkomstige zangeres, gitariste en trompettiste. Vanesa Harbek is in Nederland nog niet zo bekend maar als het aan haar ligt komt daar snel verandering in.Ze brengt een unieke mix van Blues, soul, rhythm and blues, swing, tango, jazz, rock and roll en latin. Ze heeft een veelzijdige en krachtige stem en beweegt zich comfortabel in verschillende muziekstijlen. Ze is een natuurtalent op de gitaar. Haar voortreffelijke techniek en solide geluid vormen een perfecte combinatie voor haar virtuositeit en kwaliteit als performer.Ze toerde door Argentinië en andere landen, waaronder internationale jazz-, blues- en tangofestivals in Mexico, Ecuador, Duitsland, Polen, Italië, Spanje, Zwitserland, Slowakije, Ibiza, Paraguay, Colombia, Brazilië en Chili. Ook gaf ze ontelbare Guitar Clinics in Argentinië, Chili, Mexico, Ecuador en Polen.

CAPTAIN MORGAN EXPRESS
Borrelbar De Haven, Havenweg 28, 5701 RS, Helmond Zaterdag 29 oktober 2022 van 18:00 – 20:00

Captain Morgan Express staat garant voor een strakke set energieke blues. De Utrechtse bluesband mengt zompige moerasklanken uit New Orleans met stadse geluiden uit Chicago en delta blues uit het diepe zuiden. Swingende shuffles worden afgewisseld met opzwepende jungle beats en hypnotiserende voodoo vibes. Live kenmerkt Captain Morgan Express zich door een intense performance, meerstemmige zang en explosieve gitaar en bluesharp duels. Onbegrensde dynamiek, broeierig samenspel en improvisaties op het scherpst van de snede zijn de sleutelwoorden. Blues Magazine: ‘Captain Morgan Express is een voortreffelijke live band en ze doen hun naam als the hardest hip shakers volledig eer aan.’ Zelfs bij de unplugged gigs gaat het publiek uit zijn stekker.Het album Fistful of Dirt wordt door fans en pers enthousiast ontvangen. Blueszine: ‘Uitstekend uitgevoerde en opwindende nummers. Grote klasse.’ Blues Magazine: ‘Wat een energie, wat een feest, wat een band!’ Music Maker: ‘Het plezier en de energie spat er van af.’ Het nummer Hip Shake scoort een derde plaats in de Dutch Blues Alert Top 100 allertijden.

REEMERS & DE GREEF
Shopping Blues Stage, Elzas Passage 23, Helmond
Zaterdag 29 oktober 2022 van 13:30 – 16:45
Market Stage, Markt, Helmond
Zondag 30 oktober 2022 van 13:00 – 14:00
Hoek Veestraat / Oude Aa, Helmond
Zondag 30 oktober 2022 van 14:30 – 15:30

Joep de Greef en Frank Reemers, de twee frontmannen van de bluesbands MOJO HAND en Ramblin’ Dog konden het niet laten. Met hun passie voor Blues & Roots muziek zijn ze nu ook als duo-act te zien en beluisteren met intieme en ook up tempo muziek. Gewapend met diverse gitaren, bluesharp, stompbox en vooral indringende Blues vocalen brengen zij een divers repertoire dat gaat van fingerpicking Delta Blues tot heerlijk swingende pareltjes uit de blueswereld en daarbuiten. Aangevuld met interessante weetjes over deze muziekstijl.Met hun jarenlange muzikale ervaring, ook opgedaan tijdens de diverse trips naar het zuiden van Amerika, spelen ze prachtige eigen composities en bewerkte Blues & Roots nummers en raken daarmee keer op keer het geïnteresseerde publiek. In 2022 wisten ze het tot de finale te schoppen bij de Dutch Blues Challenge!