ZONDAG

GLOOMY MESS (BE/NL)
Blues Kitchen: Lokaal42, Markt 42, 5701 RL, Helmond
Zondag 30 oktober 2022 van 17:00 – 18:45

Gloomy Mess, een nieuwe frisse formatie heeft in ongeveer een jaar tijd een album vol muziek geschreven. De zelfgeschreven nummers worden uiteraard met de hele band uitgewerkt. Dit resulteerde in een originele Bluessound, die niet alleen speciaal maar ook vertrouwd klinkt. Zo presenteerde Gloomy Mess vol trots hun repertoire op enkele festivals in Nederland en België, en werden geselecteerd voor de finale van de Dutch Blues Challenge 2022.Elke Nijst, de uiterst sympathieke zangeres die zichzelf begeleidt op basgitaar en die de smaakvolle nummers schrijft. Dit is bijzonder en daardoor vormt ze een groot deel van de kracht van deze band. Stanley Patty is al 35 jaar bluesgitarist en trad op met diverse bluesbands op grotere festivals zoals o.a. Blues Peer, Moulin Blues, North Sea Jazz, en won the Belgian Blues Challenge in 2018, en op the European Blues Challenge op de Azoren behaalde hij de 4de plaats. Johan de Haan zong en speelde lange tijd met zijn funky trio “BBThree” waarmee hij regelmatig optrad met zang, Hammond en piano. Hij heeft ervaring met groovy jazz, blues en aanverwante stijlen. Ook drummer Patrick Kessels heeft ervaring met verschillende stijlen. Hij speelde in diverse bands waaronder het Carlo Nardozza Quintet, The New Quartet, Jungle Juice, Why Not en KRAAi. De band omarmt de blues, maar geniet er ook van om live, op een eigentijdse improviserende manier te performen met jazz, soul, funk en rock.Geniet en laat je raken door de smaakvolle en ruwe sound van Gloomy Mess.

THEO SIEBEN
Shopping Blues Stage, Elzas Passage 23, Helmond
Zondag 30 oktober 2022 van 13:00 – 14:00
Hoek Veestraat / Oude Aa, Helmond
Zondag 30 oktober 2022 van 15:30 -16:30

Theo heeft een eigentijdse blues-stijl ontwikkeld, waarbij hij moderne virtuoze en originele bewerkingen maakt van oude blues en gospel. Hij speelt ook oude traditionele blues, en heeft een sympathieke voorliefde voor North Mississippi Hill country blues. Hij speelde zijn muziek op oa Folkwoods, Into the Great Wide Open, Naked Song, en in de HMH als aftershow voor Rodrigues.Afgelopen paar jaren tourde hij als sessiegitarist met o.a. wijlen Henny Vrienten en Douwe Bob, en componeerde hij filmmuziek. Hij is tegenwoordig bandlid van Her Majesty. Binnenkort komt zijn nieuwe album Skeleton Crew uit. Een plaat vol blues en gospelmuziek over de dood en het leven!Begin oktober was Theo Sieben één van de finalisten van de Dutch Blues Challenge.

THE PINPINS
Plan B Stage: Plan B Horeca, Havenweg 18, 5701 RS, Helmond
Zondag 30 oktober 2022 van 16:30 – 18:00

The PinPins , Rhythm & Blues is een bluesband met frontman Bart van Buggenum in zijn gelederen. Deze zanger/harpspeler heeft een goede naam opgebouwd en zorgt voor een heerlijke bluezy sfeer. Samen met zijn overige bandleden speelt hij muziek van onder meer Charlie Musselwhite, Stevie Ray Vaughan en natuurlijk ontbreken The Red Devils niet op de setlist. Herkenbare nummers brengen mensen vaak in feeststemming, daarom weet het publiek deze band ook zeer te waarderen. Naast Bart spelen ook Chris Ariaans met flitsende gitaar solo’s, Hans Wouters en Ed Soleil de geoliede, solide ritmesectie van bas en drums. Sinds begin 2021 worden ze ook nog versterkt door Rob Wouters op de saxofoon en gitaar.Ze speelden o.a op Southern blues night in Heerlen, Bok n’ Blues in Valkenburg en afgelopen maart verzorgden zij het voorprogramma van Phil Bee & Band in poppodium Volt in Sittard.

TWELVE BAR BLUES BAND
Bavaria Vol Gas Stage: Muziekcafé, Zuid Koninginnewal 39, 5701 NS, Helmond
Zondag 30 oktober 2022 van 14:00 – 15:45

De Twelve Bar Blues Band speelt voornamelijk eigen werk en haalt daarbij haar inspiratie uit de Chicagoblues. Onder aanvoering van supertandem Jan J. Scherpenzeel, alias J.J. Sharp (lead vocals & harmonica) en Kees Dusink, (lead & slide guitar) weet de band bij ieder optreden publiek en organisatoren versteld te doen staan van de hoge kwaliteit en de ultieme bluessfeer zoals je die in een kroeg inChicago of New Orleans zou verwachten. De samenwerking tussen deze twee grootmeesters blijkt onwaarschijnlijk goed uit te pakken. Als componisten duo staan ze aan de basis van bijna het gehele 12BBBrepertoire en ook op de bühne weten de twee elkaar blindelings te vinden en de muziek naar grote hoogten te stuwen. Verder heeft 12BBB een rhythmsectie die op zich al de moeite waard is om eens goed voor te gaan zitten. Bassist Patrick “Sideburn” Obrist, drummer Jeffrey van Duffelen en 2e gitarist Peter Langerak vormen samen de hechte basis van 12BBB. Op 29 mei 2015 viel het slotakkoord voor de legendarische 12BBB na 10 succesvolle jaren en 4 prachtige Cd’s, diverse awards en honderden optredens in binnen- en buitenland. De muziek van 12BBB wordt op de blues radiostations nog steeds wereldwijd gedraaid en de bekeken live opnames op YouTube exploderen zowat. De afgelopen jaren werd de stroom van aanvragen om de band nog een keer bij elkaar te brengen steeds groter. Ook bij de bandleden onderling werd het gemis steeds sterker en hebben gezamenlijk besloten aan de vraag te voldoen.

CHICAGO FOUR
Logistic Force Harbour Stage: Café Franske, Havenweg 4, 5701 RS, Helmond
Zondag 30 oktober 2022 van 17:15 – 18:45

Deze 4 mans band is qua stijl en sound geïnspireerd door hoe de blues klonk in de vele bluesclubs in Chicago in de jaren 60 en met name 70. Met een bezetting van 2 gitaren, bas, drums en natuurlijk de vocalen (en hier een daar wat harmonica) zet Chicago Four deze rauwe clubsound neer. Een belangrijk voorbeeld voor de band is de rechttoe rechtaan blues van Magic Slim & The Teardrops. Het grootste deel van het repertoire van Chicago Four stond ook op de ‘setlijst’ van Magic Slim.Frontman Robbert Fossen (zang, gitaar, harmonica) heeft ruim 30 jaar ervaring met deze stijl en heeft meermalen getourd met twee van de originele Teardrops John Primer en Nick Holt. Hij heeft meerdere nationale en internationale blues awards op zijn naam, waaronder die van beste blueszanger van Nederland. Gitarist (en zanger) Ber van Zanen, onder andere bekend van The Groovetakers (ook op deze Bluesroute), een vaste waarde op de Nederlandse bluespodia, kan naast geweldig soleren ook erg goed en smaakvol begeleiden. In deze bluesstijl is een sterke gitaarbegeleiding, samensmeltend met een groovende ritmesectie, essentieel. En die sterke ritmesectie bestaat uit bassist Jan Markus, die als geen ander alle franje kan en durft weg te laten, om zo onderdeel te zijn van het belangrijke fundament onder deze bluesstijl. Het fundament wordt gecompleteerd door drummer Jeffrey van Duffelen; als ‘rock’ in de branding in de ‘drivers seat’ legt hij de basis waar de band op kan leunen en het publiek meeneemt in een bijna hypnotiserende groove met, daar waar nodig, altijd een creatieve opvulling van ‘de gaatjes’. Wil je eens horen, voelen en beleven hoe het klonk in de hoogtijdagen in- en om de clubs in Chicago, dan is Chicago Four jouw gids!

ROB HENDRIKSE DUO
Hoek Veestraat / Oude Aa, Helmond
Zondag 30 oktober 2022 van 13:00 – 14:00
Shopping Blues Stage, Elzas Passage 23, Helmond
Zondag 30 oktober 2022 van 14:30- 15:30

Hendrikse brengt een combinatie van het eigen werk van Hendrikse en bekende rock/blues classics in een eigen, ander (blues) jasje.Sinds 2009 speelde Rob bijna 1000 shows in Nederland, België, Zwitserland, Duitsland en Spanje metzijn verschillende bands.Zijn album “A Good Day For The Blues” was genomineerd voor de Dutch Blues CD Award 2021 en eindigde als hoogste Nederlandse inzending op de 10e plaats in de Bluesmagazine Blues Album Chart 2021.

AJ PLUG
Logistic Force Bascule Stage: Café-Bar De Bascule, Havenweg 8-14, 5701 RS, Helmond
Zondag 30 oktober 2022 van 17:30 – 19:00

AJ Plug staat bekend als één van de beste blueszangeressen van Nederland. Haar tweede album Chew Chew Chew uit 2016 oogstte jubelende recensies: vijf sterren in o.a. Music Maker en de Blueskrant. Het resulteerde in een succesvolle tournee in de theatershow Johan Derksen Keeps The Blues Alive. In de Verenigde Staten stond ze op de cover van het toonaangevende magazine Blues E-News. In 2018 nam de Katwijkse zangeres met haar partner en vaste gitarist Klaas Kuijt intrek in een studio in Grolloo, het epicentrum van de Nederlandse blues waar Cuby + The Blizzards ooit hun hoogtijdagen beleefden. Het daar opgenomen akoestische album Barefoot The Grolloo Takes oogstte opnieuw veel lof. Maar korte tijd later sloeg het noodlot toe: slokdarmkanker kostte haar bijna het leven. Nu is AJ Plug weer helemaal terug. De ziekte, de Killer King, is ingetoomd. Dat haar album gaat over ziek zijn en beter worden is niet meer dan logisch. De songtitels spreken boekdelen: The Shape I’m In, The Sky Turned Black, Tears Ran Dry, Never Gonna Stop, It Will Be Alright, Gimme A Smile. ‘Schrijven is verwerken. Tijdens het ziek zijn heb ik veel niet bewust meegemaakt. Veel heb ik ook verdrongen, denk ik. Toen ik weer liedjes ging schrijven kwam het allemaal weer terug. Zo heb ik het voor mezelf een plek kunnen geven. Nu is het klaar.’ Met de hulp van topmuzikanten als gitarist/producer Guy Smeets, toetsenist Roel Spanjers en drummer Arie Verhaar is Killer King een hele muzikale en toegankelijke bluesrockplaat geworden, met hier en daar een rauw randje. ‘Het is een eerlijke plaat, geen bullshit. Het zijn geen liedjes over leuk stappen op de zaterdagavond, dat mag duidelijk zijn. Iedere song gaat echt ergens over. Hopelijk bieden ze herkenning en troost.’ Als kers op de taart is dit album uitgeroepen tot beste Blues album van 2021.Nu het weer kan gaat AJ Plug uitgebreid op tournee. De lach op de foto’s van haar eerste optredens is veelzeggend. Ze zingt vrijer en meer onbevangen dan ooit. De komende maanden gaat ze het land in met de theatervoorstelling van Johan Derksen The Sound Of The Blues & Americana.

RED SALMON BLUES BAND
Logistic Force Bascule Stage: Café-Bar De Bascule, Havenweg 8-14, 5701 RS, Helmond
Zondag 30 oktober 2022 van 12:30 – 14:00

De Ammerstolse band Red Salmon Blues Band maakt zich op om er weer een mooi bluesfeestje van te maken!De band voelt zich het best op een podium omringd door ‘Happy People’, de Blues op zich is al droevig genoeg. Maar bij de RSBb spat het enthousiasme ervan af en daarmee weten ze de voetjes wel van de vloer te krijgen. Losgaan op de blues, het kan!De band dankt zijn naam aan Ammerstol, bekend als Moskou aan de Lek (Red), vroeger was er een levendige zalmvisserij (Salmon) en de soort muziek die gespeeld wordt (Blues).Verwacht een ‘bluesfeest der herkenning’ met deze band en mis het zeker niet!

MYLK
Borrelbar De Haven, Havenweg 28, 5701 RS, Helmond Zondag 30 oktober 2022 van 19:00 – 21:00

Met hun roots in blues en rock ’n roll muziek, grijpt de band Mylk, terug op de attitude van de Amerikaanse grondleggers van deze stijl. Net als zij willen ze eigenzinnig muziek maken.Op een scherpe eigentijdse manier manoeuvreren de vier muzikanten tussen warme klanken met telkens een pakkende melodie, die het subtiele onderscheid tussen donkere en melancholische klanken treffend weerspiegelt. Mylk klinkt vaak verfijnd en ingetogen tegelijk en ze hebben een duidelijke balans gevonden tussen melodieuze songs en intense muziek die je verrast. Fans van klassieke bands als Lynyrd Skynyrd en The Allman Brothers of nieuwere acts als The Black Keys en Blackberry Smoke zouden de muziek van Mylk kunnen waarderen.

RALPH DE JONGH BAND
Bavaria Vol Gas Stage: Muziekcafé, Zuid Koninginnewal 39, 5701 NS, Helmond
Zondag 30 oktober 2022 van 19:00 – 20:30

Is zeer waarschijnlijk één van de hardst werkende songwriters van Nederland. Een hard werkende songwriter die aan kwaliteit niets inlevert, laat dat duidelijk zijn. Vorig jaar bracht hij nog een dubbelaar uit en eerder dit jaar drie cd’s met 40 nieuwe, eigen nummers. De lovende recensies met vijf sterren vlogen ‘m om de oren. Originele en authentieke muziek rechtstreeks vanuit het hart. Dat voel je, dat beleef je en dat vergeet je nooit meer. “Een van de beste songwriters van Nederland” – Music Maker Magazine “Het is werkelijk een sensatie om deze charismatische blonde god aan het werk te zien” – Het Parool.Ralph is kunstschilder, afgestudeerd filosoof en blueszanger. Zijn voorbeelden zijn The Rolling Stones, Big Joe Williams en Cuby + Blizzards. Door die laatste band is hij ontdekt en Harry ‘Cuby’ Muskee, singer-songwriter van Cuby + Blizzards, omschrijft hem als een echt rauw talent met een geweldig gevoel voor blues. Zijn sound is niet verbonden aan een bepaalde blues era, want Ralph kiest niet snel voor de makkelijke route, maar laat zich liever inspireren door muziek van onder andere Robert Johnson, Son House, Elmore James and Muddy Waters. In de afgelopen jaren alleen al heeft hij een groot aantal albums opgenomen, zowel solo als met band. Geen enkele show is hetzelfde. Er zit voor elke bluesliefhebber wel wat bij. Meer info:

GROOVETAKERS
Books, Bites & Blues Stage: Mother Nature, Watermolenwal 11, 5701 RV, Helmond
Zondag 30 oktober 2022 van 14:00 – 16:00

Een doorleefde stem, spectaculair gitaarwerk en een ritmesectie die staat als een huis ….. Groovetakers!Vier door de wol geverfde muzikanten brengen een aanstekelijke mix van down-to-earth Chicagoblues en Texasblues, footstomping rhythm & blues en hipshaking rock ’n roll. De bandleden betrekken het publiek bij het optreden en zorgen zo voor een onvergetelijke bluesexperience en bovenal voor een gezellige sfeer!Groovetakers zijn al jaren de vaste begeleidingsband bij de afterparty bluesjam met leden van bands die hebben opgetreden op het jaarlijkse festival Flirting with the Blues in Amersfoort. Groovetakers hebben daarnaast onder meer opgetreden met bekende buitenlandse artiesten als Joey Delgado, Alan Haynes, Jim Suhler, Sean Webster en Danny Giles.

SEAN CHAMBERS & THE SAVOY BROWN BACKING BAND (USA)
Bavaria Vol Gas Stage: Muziekcafé, Zuid Koninginnewal 39, 5701 NS, Helmond
Zondag 30 oktober 2022 van 16:30 – 18:15

Guitarist Magazine “One Of The Top 50 Blues Guitarists Of The Last Century”Chambers heeft een geheel eigen stijl, ongeëvenaard door geen enkele andere bluesartiest.Sean Chambers, geboren in Florida, begon zijn carrière in de Blues in 1998 toen hij toerde met de legendarische Hubert Sumlin als zijn gitarist en bandleider tot 2003. Naast de gitaarinvloeden van Sumlin, vormen ook Henrix en SRV zijn inspiratie.Chambers heeft samengewerkt met een verscheidenheid aan bluesmuzikanten, waaronder Derek Trucks, Gregg Allman, Kim Simmonds, Tab Benoit, Jeff Healey, Leslie West, Rick Derringer, Pat Travers, Kim Wilson, Bobby Bland, Walter Trout, Big Bill Morganfield, Koko Taylor, Ike Turner en Robert Cray .

LEONARD FORD
Market Stage, Markt, Helmond
Zondag 30 oktober 2022 van 14:30 – 15:30
Shopping Blues Stage, Elzas Passage 23, Helmond
Zondag 30 oktober 2022 van 16:00 – 17:00

Leonard Ford maakt virtuoze vuige deltablues van ’t beste soort. Tachtig jaar oude muziek is echt nog niet dood. Leonard Ford blaast het een fantastisch nieuw leven in. Je zou je bijna wanen in de Mississippi Delta, daar waar het allemaal begon. Hij heeft eerder als gitarist in verscheidene bands vele Nederlandse podia gezien, waaronder de Zwarte Cross, Oerol, de Heineken Music Hall, TT Assen en Welcome to the Village. Zijn gitaarspel heeft hem tevens optredens in o.a. Duitsland, Noorwegen en België bezorgd. Ook was hij te horen bij onder andere DWDD en 3FM. Sinds 2014 is hij solo aan de weg aan het timmeren.

ROLLING BEAT MACHINE
Market Stage, Veestraat / Markt, Helmond
Zondag 30 oktober 2022 van 13:30 – 14:45
Zondag 30 oktober 2022 van 15:30 – 16:45

Rolling Beat Machine is echt uniek. Als enige band op aarde treden zij op met zo’n speciale, magische machine. Het is een soort antieke STEAMPUNK-MUZICOPTER waar alle benodigdheden voor een professionele live-act in zijn ondergebracht. Deze machine wordt aangestuurd door 5 fantastische muzikanten, die samen met dit apparaat een ongekend mooie sound produceren. Ze spelen vrij, en alles wat er om ze heen gebeurd kan worden meegenomen in de show. Qua muzikale stijlen mag gedacht worden aan o.a.: Sunny Humpska, Spring ’n Blues en Soul Swingin’ FunkDe nieuwe Rolling Beat Machine, is behalve met een compleet drumstel ook nog uitgerust met een antiek maar toch totaal vernieuwend geluidssysteem. Dit systeem bestaat uit 5 koperen toeters, die op verschillende hoogte en verschillende snelheid ronddraaien. Hierdoor weet je niet wat je hoort. De toeters kunnen zelfs tot 5 meter hoogte worden gebracht door simpel aan het stuurwiel te draaien!Dit oogstrelende geheel is vanzelfsprekend ook nog eens volledig mobiel. Rolling Beat Machine kan in combinatie met zijn geweldige muzikanten op elke locatie zijn originele vintage sound ten gehore brengen. De machine wordt in delen naar de gewenste plek gerold, in – no time – in elkaar gezet, de instrumenten worden ingeplugd nadat er slechts één stekker in het stopcontact is gestoken en er wordt direct een groot feest gemaakt.

RAMBLE TAMBLE
Logistic Force Harbour Stage: Café Franske, Havenweg 4, 5701 RS, Helmond
Zondag 30 oktober 2022 van 15:00 – 16:15

Blues die rockt, rock die bluest. Dit vileine viertal brengt bluesrock met passie. Live staat Ramble Tamble voor strakke baslijnen, stevige drums, virtuoze toetsen en vette gitaarsolo’s. Op de setlist eigen nummers en covers van o.a. Joe Bonamassa, John Lee Hooker/ZZTop, CCR, Rory Gallagher, The Doors, Tony Spinner, Cuban Heels, The Black Keys, Jimi Hendrix, Livin’ Blues en Cuby and the Blizzards. De band bestaat uit: Silvan (leadzang/gitaar), Mario (drums/zang), Jos (toetsen), Tom (basgitaar).

BAI KAMARA JR (SLE/BE)
Blues Kitchen: Lokaal42, Markt 42, 5701 RL, Helmond
Zondag 30 oktober 2022 van 14:30 – 16:15

Een warme, funky stem maar toch intiem en rauw. De muziek van Bai Kamara Jr. is een mix van soul, blues, funk, R&B en jazz invloeden. Afgelopen jaar kwam het album ‘Salone’ uit, waarin Bai luisteraars meeneemt naar zijn Afrikaanse roots. Dat doet hij door storytelling van de bovenste plank en een gitaarspel waar meer ritme uit komt dan de meeste drummers. Op zijn nieuwe album speelde Bai voor het eerst zelf alle instrumenten, en zong zelf alle stemmen. Hij bedacht hiervoor toen een fictieve band: “The Voodoo Sniffers”. Inmiddels bestaat deze band echt, maar voor deze show keert hij terug naar de basis: zijn stem en gitaar.Kamara Jr.’s muziek staat bol van de politieke issues, en zo ook op dit album. Zijn vader was een politicus en zijn moeder is lang de ambassadeur van Sierra Leone in Brussel geweest. Sociale ongelijkheid, politieke vluchtelingen en het milieu zijn thema’s die vaak terugkomen in zijn muziek. Hij deelde het podium al met internationale artiesten als Habib Koité, Cassandra Wilson, Vanessa Paradis en Youssou N’Dour.

MOORE PLAYS MOORE (UK)
Sligro House of Blues: Cacaofabriek, Cacaokade 1, 5705 LA, Helmond
Zondag 30 oktober 2022 van 16:00 – 17:30

In de Cacaofabriek treedt dit jaar één artiest op. En wat voor eentje!Jack Moore – de zoon van blues- en rocklegende Gary Moore – gaat de songs van zijn vader live spelen, samen met een geweldige Poolse band.Jack kreeg de liefde voor gitaarspelen met de paplepel ingegoten en heeft inmiddels zelf een carriere opgebouwd. Zo stond hij al als support op het podium van acts als Joe Bonamassa en Deep Purple en werd hij uitgenodigd om mee te spelen met Thin Lizzy.De line up van de band ziet er als volgt uit: Jack Moore – gitaar, Szymon Pejski – zang, Bogdan Topolski – gitaar, Lukasz Gorczyca – bass en TomekDominik – drums.

SHAKEDOWN TIM &THE RHYTHM REVUE (BE)
Logistic Force Bascule Stage: Café-Bar De Bascule, Havenweg 8-14, 5701 RS, Helmond
Zondag 30 oktober 2022 van 20:00 – 21:30

“Shakedown Tim” brengt down home blues en uptown boogie zoals die klonk in de jaren ’40 en ‘50, maar zijn songs zijn hedendaags. Zanger-gitarist en “Shakedown Tim” (ielegems) is geen onbekende in de blueswereld: oprichter van Fried Bourbon en staat ook vaak op het podium met Gene Taylor, James Harman, Willie Buck, Roland Van Campenhout, Steven De Bruyn, Jo’ Buddy, Little Victor..“Shakedown Tim” is niet enkel een uitzonderlijke gitarist/zanger maar ook een entertainer die zijn publiek goed weet te bespelen. Zijn muzikanten zijn stuk voor stuk ervaren klasbakken met een grote passie voor old skool blues en jazz. Hij bracht 2 albums uit op Het befaamde label “Rhythm Bomb Records” Dit bracht hem al van Boom over Helsinki tot in L.A. Voor zijn laatste album “Shakedown’s Thow’down” tekende de legendarische bluesman James Harman (USA) in als producer.Het geluid van een een vintage fat body gitaar, een piano, een strakke rhythm sectie én een bezielde zanger geeft een mix van low down blues, happy blues, wilde Memphis boogie, swing jazz, juke joint stomp met hier en daar een gospel.Deze band mikt op je heupen én op je ziel!

PHIL JAMES AND THE FLAMES (CAN)
Logistic Force Harbour Stage: Café Franske, Havenweg 4, 5701 RS, Helmond
Zondag 30 oktober 2022 van 19:45 – 21:15

Phil James and the Flames is een bluestrio met een internationale line-up en een rijke achtergrond in de blues. De Canadese/Engelsman Phil James op gitaar en zang heeft twee paspoorten en drie verblijfsvergunningen. Begonnen met spelen in Halifax Nova Scotia en heeft intussen door heel Europa, Canada, de Verenigde Staten en daarbuiten getoerd om solo en met de Flames te spelen. Phil speelde in Nederland met bekende acts als The Clarks en Rosa King en vele anderen. Spelend met Rosa ontmoette hij de legendarische Dennis “Bigfoot” Breidel. Dennis is gevestigd in Amsterdam en Paramaribo, was een van de oprichters van Rosa’s internationaal populaire Upside Down Band en ook een bekende speler in de sessiescene in Amsterdam. Deze twee jongens hebben vele jaren samen gespeeld en honderden optredens samen gedaan. Tijdens sessies in Duitsland maakten de jongens contact met Udo Hartmann, de huisbassist van de legendarische Blue Monday-sessie in Osnabruck. Dat klikte. Naast vele jaren back-up van bekendebluesartiesten aan de westkust van de VS, was Udo ook de vaste bassist van de legendarische Louisiana Red terwijl hij in Hamburg woonde.Verwacht swingende Rhythm and Blues met de nadruk op de Mississippi Delta van drie mannen die weten wat ze doen!

LIVIN’ BLUES EXPERIENCE
Logistic Force Bascule Stage: Café-Bar De Bascule, Havenweg 8-14, 5701 RS, Helmond
Zondag 30 oktober 2022 van 15:00 – 16:30

De legendarische Livin’ Blues werd – samen met Cuby + Blizzards – in 1970 gezien als de top van de Nederlandse bluesscene. De band bestond toen uit Nicko Christiansen (zang,saxofoon), Ted Oberg (gitaar), Cesar Zuiderwijk (drums) en John Lagrand (mondharmonica). Toen Oberg in 1986 besloot te stoppen, zette Christiansen de band voort onder de naam Livin’ Blues Now, met Joop van Nimwegen, Aad van Pijlen, Willem van der Wal, Art Bausch en John Lagrand. In 1989 viel de band alsnog uit elkaar.Later rond 1995 startte Nicko Christiansen de band New Livin’ Blues met een nieuwe bezetting. Vanwege discussies tussen Nicko en Ted over de naam Livin’ Blues, besloot de band zich vanaf 2005 Livin’ Blues Xperience te noemen. De bezetting is sindsdien Nicko Christiansen (zang, saxofoon, percussie), Loek van der Knaap (gitaar), Aad van Pijlen (basgitaar), Kees van Krugten[bron?](drums) en Robin van Roon (mondharmonica). De band is vooral populair in Polen en Rusland en toert daar ook regelmatig. Daarnaast spelen ze op veel festivals in Nederland.

THE TAILBONES
Blues Kitchen: Lokaal42, Markt 42, 5701 RL, Helmond
Zondag 30 oktober 2022 van 19:30 – 21:15

Boem klats….. boem klats….. boem klats. Het klinkt in de verte. Dat gevoel in je onderbuik. Die damp in de lucht. volg je neus, de shuffle van je voeten. Dan weer: Boem tap boem tap boem tapDe deur opent met een kraak, je hart synchroniseert, van je vel tot het bot, een grom, een grijns. Alsof er ongestoord in een woud, de tijd stilstond en evolutie de tijd niet schond. De kus van country en funk, het diep gedonder van de blues.Hoor je dat? De Tailbones spelen.De band van Noord Brabantse origine timmert industrieel aan de weg, kerft een eigen muzikaal territorium uit de ether. Het rampjaar bracht de ruimte voor creatie. Een berg muziek wil gehoord worden.

ARTHUR EBELING
Gastrobar De Kade, Havenweg 4a, 5701 RS, Helmond
Zondag 30 oktober 2022 van 16:00 – 18:00

Arthur Ebeling is in Nederland, en ver daarbuiten, bekend als een van de meest authentieke, geweldige. allround rhytm & blues gitaristen/singer-songwriters. Hij wordt bewonderd om zijn intrigerende en diverse technieken, zijn overtuigende en duidelijke liefde voor zijn Gretsch gitaar, zijn muziek en wat hij doet op het podium.Arthur neemt zijn publiek mee op een verrassende reis vol met hoogtepunten, met een mix van rhytm & blues, rock & roll, country-blues, met een jazzy sausje. Zowel eigen nummers als covers. Hij deelt de soul met Ray Charles, de ruigheid met Tom Waits en de rock ‘n’roll met Eddie Cochran. Met zijn band (doorgaans: contrabas, percussie en saxofoon) is het niet van deze wereld wat er gebeurt op het podium.Arthur heeft al overal gespeeld in Nederland, de USA, Rusland, Brazilië, België en Frankrijk. Hij deelde het podium met Taj Mahal, Buddy Guy, Ann Peebles en Joan Armatrading.

AFTERPARTY: ROBBERT FOSSEN BAND
Bavaria Vol Gas Stage: Muziekcafé, Zuid Koninginnewal 39, 5701 NS, Helmond
Zondag 30 oktober 2022 van 21:15 – 23:00

De zeskoppige Robbert Fossen (Blues) Band bestaat al sinds 2006. De stijl en het repertoire is veelal gebaseerd op de Chicago Blues, maar de band is meer de breedte in gegaan. Er zijn er in de Robbert Fossen Band ook soul-, gospel- en rhythm & blues invloeden te horen. In de band maar liefst drie Blues Award winnaars: Robbert Fossen (beste blueszanger), Pascal Lanslots (beste organist) en Eduard Nijenhuis (beste drummer). Daarnaast heeft Robbert twee keer de Dutch Blues Challenge gewonnen en Nederland vertegenwoordigd op de prestigieuze International Blues Challenge in Memphis, alwaar hij als eerste en enige Nederlander ooit de finale behaalde.De Robbert Fossen Band neemt het publiek mee op een muzikale reis langs de brandhaarden der Amerikaanse muziekgeschiedenis. Een muzikale reis van Chicago naar New Orleans en weer terug…Een topafsluiter van de 11e editie van Bluesroute Helmond. Op naar 2023!!